WERKEN IN DE CLOUD

Insert buzzwords here

Al een aantal jaren is het zogenaamde Cloud Computing in opkomst. Applicaties als Gmail en Google Drive worden steeds meer gebruikt en zijn ondertussen van een niveau dat deze professioneel gebruikt kunnen worden. Ook leven we nu in een samenleving waarbij iedereen altijd toegang heeft tot internet en daar de voordelen van inziet. Het idee dat je alleen op school bij je bestanden kan of je werk kan doen, klinkt veel mensen ouderwets en gedateerd in de oren.

1 . UITGANGSPUNTEN

Wat zijn de uitgangspunten en doelstellingen? Waar willen we naartoe?

Plaats en tijd onafhankelijk werken

Iedereen moet op elk moment van de dag op elke plek in het land bij zijn documenten kunnen en zijn werk kunnen doen. Een internetverbinding is daarvoor natuurlijk wel vereist.

Papierloos werken

De focus moet liggen om alle documenten zoveel mogelijk digitaal op te slaan, bewerken en te delen. Het doel wordt om in 2019 nog maar 10% te printen van wat we in 2014 doen (van 4.000.000 naar 40.000)

Gebruiksgemak

Een belangrijk uitgangspunt moet het gebruiksgemak zijn. Apparaten moeten eenvoudig te bedienen zijn, software moet begrijpelijk zijn en goed werken. Mensen moeten de vrijheid krijgen om hun eigen werkplek te creëren met het apparaat dat ze zelf het prettigst vinden en de software die ze zelf het liefste gebruiken. Ook moet hulp goed beschikbaar zijn en als er behoefte aan is, cursussen of inloopspreekuren.

Verder is het erg belangrijk om de mensen te betrekken bij dit project. We doen het immers voor hen. Een geleidelijke overgang met veel persoonlijke aandacht en duidelijke, eerlijke communicatie zorgt er hopelijk voor dat iedereen zich prettig voelt bij deze enorme verandering.

Het doel

Waar willen we naartoe? ICT veranderd razendsnel en de wensen van de mensen ook.

2. Wat is nou ‘de cloud’?

Eigenlijk is de term ‘the cloud’ of ‘cloud computing’ niets meer dan een hip buzzword voor een dienst die bij een bedrijf in een datacenter draait en via internet beschikbaar wordt gesteld. We kopen dus eigenlijk een dienst en hoeven ons als bedrijf niet meer zorgen te maken over servers, hardware, onderhoud, licenties en dat soort dingen. En dit alles voor een vast bedrag per maand.

Het nadeel is wel dat we onze data niet meer in het pand hebben, maar deze op de servers van de aanbieder (in dit geval Google) hebben staan.

3. Google Apps for Education

Google Apps for Education biedt elke gebruiker van het Scala College (zowel leerlingen als personeel) 30 gigabyte opslagruimte voor documenten en e-mail. Google Apps for Education biedt vrijwel alle Google Apps zoals Drive en Gmail binnen ons eigen domein. Dat wil zeggen dat we alle mogelijkheden kunnen gebruiken, maar wel zelf de accounts beheren. Delen binnen de school wordt daardoor erg gemakkelijk gemaakt.

Google Drive en Google Docs

Het belangrijkste onderdeel van Google Apps is de combinatie Drive en Docs. Een opslagsysteem vergelijkbaar met ‘Mijn Documenten’ van Windows gecombineerd met een Office Suite.
Drive stelt je in staat om je documenten eenvoudig op te slaan, te bewerken en, nog veel belangrijker, te delen met je collega’s of je leerlingen. Je bepaalt zelf hoe je iets deelt en met wie.
Het grote voordeel van Drive en Docs is dat het op elk apparaat beschikbaar is. Of je nou op een werkstation, laptop, tablet of telefoon zit. Een internetverbinding is voldoende.
Een ander groot voordeel is dat je zelf programma’s kan toevoegen aan drive. Werk je veel met Mindmaps, voeg je eenvoudig een mindmap programma toe.

Gmail

In Google Apps hebben wij ook de beschikking over Gmail. Het bekende mailsysteem van Google. Dit werkt zoals ieder ander mailsysteem, alleen mailen wij vanaf @scalacollege.com en beheren wij zelf de adressen en distributielijsten. Ook is Gmail aan te passen met allerhande extra functies en plugins.

Google Chrome

Centraal staat ook de browser van Google. Naast het feit dat dit een goede browser is, is deze ook aan te vullen met allerhande programma’s en applicaties uit de Chrome Webstore. Deze zijn veelal gratis.