Sign up for free to use this document yourself.
 • Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a fenntartható fejlődés gondolata, és ezt az IT szakemberek, vállalatok is egyre fontosabbnak érzik.
  Ezen szervezetek olyan zöld szemléletű projekteket visznek véghez, mint például a videó-konferencia rendszerek kiépítése és alkalmazása, nyomtatás optimalizálása vagy az adatcentereiket olyan területekre próbálják migrálni, ahol megújuló energiákkal lehet azokat táplálni (és könnyebb a hűtésük is). Bár az IT-szektor nem tartozik a legnagyobb környezetszennyezők közé, de azért van hová zöldülnie. Becslések szerint az iparág a világ szén-dioxid-kibocsátásának 2 százalékáért felel, nagyjából ugyanannyiért, mint a légi közlekedés. Az internet maga is sok ezer tonnával járul hozzá a globális felmelegedéshez – egyetlen Google-kereséssel állítólag majdnem tíz gramm szén-dioxidot pöffentünk a légkörbe. Természetesen ezt a “ZÖLD” gondolkodás módot is két felé kell szednünk.
  Egyrészt vannak a gyártó cégek akik azzal tudják elősegíteni a “zöldülést”, hogy olyan termékeket gyártanak amelyek mind a vállalatoknak , mind a kis felhasználóknak energiatakarékosabb hardvereket, szoftvereket jelentenek.
  Másrészről azon nagyvállalatok akik igen is hajlandóak pénzt áldozni arra, hogy informatikai rendszerüket környezet baráttá alakítsák át.Ez nem csak marketing fogás- hiszen mostanában trendi zöldnek lenni- De ezek a befektetések hosszútávon visszahozzák a befektetett költségeket.
  Dolgozatom célja ezen elgondolások bemutatása, illetve megoldási javaslatok, akár az egyszerű otthoni felhasználónak akár a nagyvállalatoknak.

 • A zöld IT fogalma meglehetősen összetett. Egyes megközelítések szerint magában foglalja a meglévő eszközök megfelelő karbantartását – vagyis azt, hogy azokat a lehető legjobban konzerválják -, a hulladékkibocsátás csökkentését, valamint az újrahasznosítás lehetőségeinek a kihasználását, a szennyezés szigorú ellenőrzését. Harmadik aspektusból ide sorolódik az energiahatékony működés megteremtése és az alternatív energiák lehetőség szerinti felhasználása is. Ugyancsak fontos tényező az erőforrások gazdaságos felhasználása, miként például az utazások vagy a telekommunikációs költségek csökkentése is informatikai eszközök segítségével.

  A Greenpeace környezetvédő szervezet által évente közzétett Green IT Leaderbord lista három aspektusból értékeli a vállalatokat, vagyis három fontos részt különít el a zöld IT-n belül. Egyrészt azokat a környezetkímélő informatikai fejlesztéseiket veszi górcső alá, amelyeket mindenki számára elérhetővé tesznek, másrészt energiafelhasználási gyakorlatukat és a napi működésükben a környezetkímélő megoldások használatát méri, harmadrészt rangsorol környezetvédelmet elősegítő politikai és közéleti tevékenységüket alapul véve. Vagyis a zöld informatika egyáltalán nem (csak) újrahasznosított gépeket jelent, sokkal inkább felelős vállalatirányítást, a vállalati kultúrának a fenntarthatóságot szem előtt tartó megváltoztatását.

 • Az okos telefonok és tabletek elterjedése révén, egyre jobban nagyfogyasztóvá növi ki magát a társadalom, nem véletlen tehát, ha egyes számítástechnikai cégek nagy hangsúlyt fektetnek ezen eszközök környezet baráttá tételéhez.
  Íme néhány meghökkentő ötlet:

 • Persze van ennél jóval kézzelfoghatóbb újítás is , ilyen például a

 • Természetesen ezek a fejlesztések nem annyira körkeletűek mint például a háztartási gépeken megjelenő energiaosztályba sorolás, de a mostani zöldhullámnak köszönhetően egyes gyártók már külön ZÖLD IT-s emblémával jelölik környezetbarát termékeiket. Ilyen például a Fujitsu green it cimkéje

 • Illetve több számítástechnikai cikken feltűnik a szervezet logója, mely bizonyítéka a gyártó környezettudatos szellemiségének és fejlesztési terveinek.a civilszervezet is ezt a célt tűzte ki, támogatni a vásárlókat a környezeti hatásokat figyelembe vevő, tudatos értékelés, összehasonlítás és vásárlás során. Az EPEAT jelenleg asztali és hordozható számítógépek, munkaállomások és monitorok értékelését végzi szigorú kritériumai alapján, melyek az IEEE 1680 számú elektronikai termékek amerikai nyílt környezeti szabványát veszik kiindulópontnak. 51 kritériumot vizsgálnak, melyből 23-nak kötelező, további 28 között pedig szabadon válaszható a megfelelés, mely alapján bronz, ezüst vagy arany minősítést kap a termék. A 23 kötelező pont teljesítése egyenlő a bronzéremmel, a további választott plusz kritériumok felének megvalósítása az ezüst, a 75%-os arány jelenti a legnagyobb minősítést, az aranyérmet.

  Néhány kritérium nemcsak a regisztrált termékekre vonatkozik, hanem a gyártó működésére is kihatással van. A vállalati környezetvédelmi politikát vagy a környezetvédelmi vezetési rendszert érintő feltételek minden olyan vállalatra vonatkoznak, melyek regisztrálták valamelyik terméküket a minősítésre; évről évre kötelesek ennek megfelelni, tehát az EPEAT logója minőségbiztosítás is egyben. Az 51 megfelelési pont 8 nagyobb csoportba osztható, mindegyik csoport a fejlesztés és az életút más-más aspektusaira fókuszál.
  1.) A környezetre kártékony anyagok csökkentése illetve megszüntetése, mint például a PVC-mentes műanyagalkatrészek; ólom, kadmium, higany mellőzése az akkumulátorokban, arzénmentes képernyő, brómozott égésgátlóktól mentes ház.

  2.) Az anyagok kiválasztására fordított figyelem, az újrahasznosított és bioalapú műanyagok favorizálása.

  3.) Az elhasználódott gépek utóéletének környezetvédelmi szempontból történő biztosítása. A kötelező minimum a berendezés 65%-os újrafeldolgozhatósága, a válaszható kritérium 90%-os újrafelhasználás. A minél jobb értékek elérése érdekében a festékek és bevonatok eliminációja is fontos pont.

  4.) Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik az elhasználódott gépek kezelése, mely jelenleg a visszavétel biztosítására összpontosít.

  5.) A termék életciklusának meghosszabbítása, melyhez hozzátartozik a kötelező 3 éves garanciaszerződés és a közös eszközökkel biztosítható bővíthetőség.

  6.) Az energiamegőrzés egyetlen alappontja az ENERGY STAR minősítés megszerzése. A megújuló energiaforrások felhasználása egyelőre még opcionális.

  7.) Eltávolodva a termék közvetlen vizsgálatától a csomagolás értékelése az újrahasznosítható anyagokat részesíti előnyben. A különválaszható csomagolóanyagok, a mérgező szerek kiküszöbölése és a jól láthatóan feltüntetett nyilatkozat az újrafeldolgozhatóságról mind a minimumkövetelmény részei.

  8.) A már említett vállalati teljesítményt érintő csoport értékelése megadott környezetpolitikai szabványok és különböző környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó, tervező és gyártó szervezetekkel történő együttműködés alapján történik.

  A szervezet minősítésével ellátott termékek tehát rengeteg fontos adatot közölnek, már a bronzérmes számítástechnikai eszközök is hatékonyabb és hosszabb élettartamot nyújtanak, az ezüst- és az aranyminősítés pedig a gyártó környezetvédelmi ambícióinak és elkötelezett magatartásának ékes bizonyítéka.

 • Bár a felhő alapú szolgáltatások már a kis felhasználók körében is egyre közkedveltebbek, az igazi ZÖLD technológiát mégis a nagyvállalatok látják benne, ezért ezt majd inkább ott taglalom.

 • Ezek alapján leszögezhetjük, hogy a környezet tudatos IT megoldások magánemberként, is legalább annyira fontosak, hiszen nem kevés energiát tudunk megspórolni ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően.
  És most elgondolkodhatunk, ha mi a kis háztartásunkban így tudunk takarékoskodni, akkor vajon nagyvállalati és közigazgatási szinten mennyi mindent lehetne tenni?

 • Papírcsökkentés az oktatásban – Éljen az e-learning!
  digitalis_tananyagTeret nyer a Green IT, azaz a zöld informatika a BGF gazdaságinformatikus és web-programozói képzésein, ahol elsőként vezetik majd be a Főiskola saját fejlesztésű, platformfüggetlen digitális tananyagát.

  Tizenöt, elsősorban a gazdaságinformatikus és a web-programozó alapképzési, illetve felsőfokú (felsőoktatási) szakképzési szakokhoz kapcsolódó komplex, a Bologna-rendszerű oktatással konform digitális tananyagot dolgoz ki a Budapesti Gazdasági Főiskola egy mintegy 89 millió forint értékű TÁMOP támogatásból megvalósuló informatikai képzésfejlesztési európai uniós pályázat keretén belül – közölte az intézmény.
  A multimédiás tanulófelületek kialakításával nem csak a tan- és segédanyagokat érhetik el a BGF hallgatói saját informatikai, mobilkommunikációs eszközeiken keresztül, de a számonkérés is elektronikusan zajlik majd. A fejlesztés eredményeként jelentősen csökken a képzés papírfelhasználása, a hallgatók pedig parkokban, kávézókban, vagy akár vízparton is készülhetnek óráikra jegyzetcipelés nélkül.
  A fejlesztés eredményeként létrejövő rendszer lehetővé teszi, hogy 4 képzési modul 15 tananyagában csökkenjen a papírfelhasználás, mivel a hallgatók a képzési anyagot, a segédanyagokat, de még a számonkérést is elektronikusan kapják, illetve intézhetik. A megoldásnak köszönhetően jelentősen csökken ezeknek a képzéseknek az ökológiai lábnyoma.

 • 2009 óta fokozott figyelem irányul a Zöld technológiákra az informatikában is. De tartsuk szem előtt, hogy a zöld IT a vállalati kultúra megváltozását is jelenti, így nem csoda, ha sokakban ellenállást vált ki. Gondoljunk azonban a végeredményre, hiszen ezeknek a vállalatoknak nem csak PR fogás lesz ez, hanem hosszútávon remekül megtérülő befektetés is.
  Hogy merre is induljunk? Nézzük!

 • Ez az irány, az ami felé, minden felelős gondolkodású vállalatvezetőnek el kellene mozdulnia. A cégek, vállalkozók, kezdik felismerni, hogy a környezetvédelmi célú jogszabályok nem abból a célból születnek, hogy kivédjük őket, vagy bírságot fizessünk, hanem, hogy előmozdítsák a természeti és épített környezet túl használatának csökkentését.

  „Egyetlen számítógép előállítása során körülbelül 1500 l vizet, 22 kg kémiai anyagot, 240 kg fosszilis tüzelőanyagot használnak fel.” A felhasznált kémia anyagok a legtöbb esetben különösen veszélyesek, mérgezőek ránk és környezetünkre nézve is.
  Mivel a számítógépek által felhasznált energia jelentős részét fosszilis energiahordozók eltüzeléséből nyerjük, a CO2 kibocsátáshoz is nagymértékben hozzájárul az informatikai ágazat.
  A kitűzött környezetvédelmi célok eléréséhez a környezetvédelmi szabályozás önmagában nem elegendő. Szükség van a gazdasági szféra önkéntes vállalásaira, környezeti innovációira is.

 • Egyik ilyen robbanásszerűen fejlődő innováció a felhő szolgáltatás.

 • Ezt felismerve most már számos nagyvállalat a világon elmondhatja magáról, hogy igen is foglalkozik az információ technológia környezet tudatosabbá tételével, ettől függetlenül van még min javítani.

 • A Computerworld nyílvánosságra hozta az általa 12 legzöldebbnek ítélt Szervezetnek a listáját, melyet minden évben – immáron harmadik alkalommal – indítanak és amelyen olyan Szervezetek nevei sorakoznak, amelyek tudatosan és hatékonyan csökkentik az energiaigényüket és a technológiák kiválasztásánál gondosan ügyelnek az energiahatékonyságra.
  Az első 12 helyezett összesen 100 résztvevő közül került ki és mindannyiukban közös, hogy egységesen olyan technológia megoldásokra törekszenek, hogy csökkentsék az energiafelhasználásukat.

 • A házi dolgozat keretibe sajnos nem fér bele ennek a jövőbe mutató témakörnek a teljes felülvizsgálata,már így is kicsit túlléptem a keretet, annyi azonban bizonyos, hogy ezeket a rendszereket igen is tanulmányozni kell. Kormányzati és európai uniós támogatásokat kell biztosítani mind a kutatás-fejlesztéshez, mind pedig a vállalatoknak, hogy ezt a szektort is “zöldebbé” tudjuk tenni.

 • Személyes megjegyzés
  A témában való elmélyülés számos érdekes kérdést felvetett bennem, többek között azt, hogy azok a cikkek érdekes kiadványok, és a témáról szóló publikációk legtöbbje 2009- es dátumúak, elvétve találtam csak a neten 2012-es írást, ami igen csak meglepett, hiszen ennek nem egy elévülő trendnek kellene lennie. Csak a kisfogyasztóknak szánt innovációk frissek, ami a nagyvállalati ZÖLD IT -t illeti, 2011 es nél későbbi felmérés nem is tettek közzé, ami nagyon elszomorító.
  Hiszen ezzel a témával foglalkozni KELL!

 • A mobileszközök képernyője ma már egyre nagyobb méretű, nem ritkán szinte az egész előlapot kitölti. Praktikus ötlet egy vékony, fotovoltaikus napelemet helyezni az egyébként részben fényáteresztő LCD, vagy OLED, vagy más rendszerű kijelző mögé. A Wysips Crystal ® nevű technológia éppen ezt az ötletet hasznosítja. A 0,5 mm, vagy annál is vékonyabb réteg akár 5,8 mW előállítására is képes négyzetcentiméterenként, de ezt a gyártó szeretné 2014-re második generációs fotovoltaikus anyagok és szerves polimerek bevonásával megduplázni. A töltéshez egyaránt felhasználható nap- és mesterséges fény is. A technológia nem befolyásolja a láthatóságot, vagy a használhatóságot. A gyártó szerint a jövőben az olyan, kisebb energiafogyasztású eszközöket, mint pl. az e-könyvek soha többé nem kell majd hálózatról töltenünk. Nagyobb fogyasztású készülékek esetében az üzemidő meghosszabbítására, vagy egy segélykéréshez szükséges energia begyűjtésére lehet hasznos. Mivel a várakozások szerint a globális villamosenergia-felhasználás 10%-át a mobileszközök fogják adni, óriási jelentősége lehet a megújuló energiák bevonásának a környezetre nézve.

 • Egy új találmány révén konnektor nélkül is feltölthetitek majd a mobilotokat– feltéve, hogy van a közelben egy pohár tűzforró vagy jéghideg ital.
  Veletek is előfordult már, hogy elfelejtettétek feltölteni a mobilotokat, és mire észbe kaptatok, már lemerült? Úgy tűnik, hogy ez a hétköznapi probléma néhány éven belül orvosolható lesz egy igen ötletes szerkezet segítségével, írja a szeretlekmagyarorszag.hu. Legyen az egy csésze forró kávé vagy egy pohár jeges tea, a jövőben mindkettővel 100%-osra tölthetitek a telefonotok akkumulátorát. Ahogy a képeken is látjátok, nagyon aranyos kis dokkolón dolgozik egy pennsylvániai cég. A piros oldalon meleg italokkal lép működésbe a kütyü, megfordítva pedig a kék felületre hideg üdítőket kell helyezni. Egyébként már nem ez az első különleges töltő, léteznek napenergiával működő szerkentyűk is. Ez az extra „poháralátét” azonban a hőmérséklet-különbséget használja ki, és abból fejleszt elektromos áramot – a telefonotok nagy örömére. Amit a képen láttok, az még csak egy prototípus. A vállalat 2014-ben tervezi piacra dobni a végleges változatot. A hírek szerint 150 dollár körüli áron kezdik majd forgalmazni – reméljük, mire ideér, nem drágul meg túlságosan…
  http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2013/02/225.jpg

 • Légzéssel töltődik a mobil
  João Paulo Lammoglia találmányának köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a „szélenergiával” működő kütyükhöz.
  Az AIRE nevet viselő eszköz tulajdonképpen egy maszk, melyet egy vezetékkel csatlakoztathatunk telefonunkhoz vagy egyéb kisebb elektromos használati tárgyunkhoz. Az arcunkra rögzíthető maszk-részben kis szélturbinákat helyeztek el, és ezek segítségével a kis szerkezet a lélegzésünkből energiát termel. Otthon vagy az irodában igazán egyszerűen szimplán csak csatlakoztatni kell a telefontöltőt egy konnektorhoz. Ám az az áram, melyet így nyerhetünk, ugyebár nem környezettudatos módon előállított. Ezen kívül nem igazán tudunk arra módot, hogy útközben töltsük fel kütyüinket, hacsak nem éppen biciklizünk. „Az AIRE-t bármilyen helyzetben használhatjuk, akár kint vagy akár bent tartózkodunk. Felhasználható alvás, sétálás, futás vagy akár könyvolvasás közben is”, meséli találmányáról Lammoglia, és ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy nem kell nagy tüdőmunka az eszköz működtetéséhez. Az AIRE nemrégiben elnyerte a RedDot Design Award-ot a 2011-es év egyik legjobb dizájn koncepciójáért.
  http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2012/03/lelegzeses_akkutolto_01.jpg

 • a Voltaic Spark nem csak alakjában táska, hanem az is; a rászerelt napelemekkel tölti a benne tárolt mobil eszközöket, amik így biztonságban és energia bőségben utaznak, íra a hardver-teszt.hu. Újabb hord táska, mely jártunkban-keltünkben a nap energiáját tárolja. Ha sokat mászkálsz a szabadban, esetleg hosszas ingázás teszi ki a mindennapjaid jelentős részét, akkor biztosan lapul a táskában néhány energiaéhes kütyü unaloműzés végett. A Voltaic most egy olyan hordozót mutatott be, mely amellett, hogy megvédi a ketyeréket a külső behatásoktól, az oldalára hegesztett napelemek még némi akkumulátor támogatásról is gondoskodnak. A Spark Tablet Case belsejében egy kivehető akkumulátor lapul, melyet vagy a négy panellel, vagy egyszerűen USB-n keresztül tölthetünk fel. Amennyiben a napenergiát választjuk, úgy azok 8 wattos összteljesítménye kb. 10 óra alatt képes ellátni ezt a feladatot. Ez a 8 W egyébként a gyártó becslése szerint úgy interpretálható, hogy egy okostelefon vagy kisebb tablet egy órányi napozása szintén úgy egy órányi videó lejátszást biztosít.Szerencsére a csatlakoztatható adapterek számával nem fukarkodtak, így lényegében bármilyen eszközt tölthetünk vele, legyen az telefon, médialejátszó, iPad vagy akár egy fényképezőgép. Az akkumulátor teljesítményéről annyit lehet tudni, hogy fullos állapotában képes teljesen feltölteni egy kimerült iPad-et. Kellemetlen, de vételára a középkategóriás tablet-ek árcédulájával vetekszik, 299 dollárt kérnek érte.
  http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2012/01/voltaic-spark-solar-powered-tablet-case-0-b.jpg

 • A „miért ne?” kategóriába tartozik Omar Deutsch tervező kreálmánya, egy otthoni számítógép, amit egy növény hűt.
  Különböző foglalatok vannak rajta a hardware-eknek, a tetején pedig egy kisebb földdel töltött csíráztató található. Csak vizet kell hozzáadni és a nedves föld segítségével elindul a hűtési folyamat. A számítógép maga is elég jól néz ki. A hardware, a memória, a GPU és a processzor is külön foglalatban van elhelyezve, ami megkönnyíti a cseréjüket, és javításukat. A beépített „veteményes” vízálló, és egy kis növény van benne, ami borostyánként öleli körül a számítógépet. A növénynek szánt víz nedvesíti a földet, és hűti a gépet. Ez a dizájn egy briliáns kombinációja a formának és a funkciónak, ráadásul tökéletes példája a biológia, és a technológia együttes használatának hasznosságára. Ha egy ilyen gép van a tulajdonunkban, ne felejtsük el megkérni a szomszédot, hogy néha öntözze meg a számítógépünket, ha elutazunk nyaralni.
  http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2011/08/planter-computer-concept-by-omer-deutsch-4.jpg

 • vezeték nélküli, WiFi hálózat, amely akkor is fogyasztja az áramot, amikor egyetlen eszköz sem kapcsolódik hozzá, hiszen a rádiójeleket ilyenkor is küldi a router. Ez a felesleges pazarlás a pénztárcánkat sem kíméli, és környezetünket is „szennyezzük” a sugárzással. Aki a gépével körülnéz egy sűrűbben lakott helyszínen, megdöbbenve tapasztalhatja, hány WiFi hálózat látható a környéken. Ezek mindegyike egy-egy működő vezeték nélküli routert jelent, amelyek mindegyike, ha kell, ha nem, fogyasztja az energiát.
  Éjszakai pihenő

  A legtöbb otthoni és irodai hálózatot általában csak napközben, esetleg kora reggeltől késő éjszakáig használjuk. Így meglehetősen felesleges, hogy WiFi routerünk például éjjel háromkor is sugározza a jeleit.
  Ezért találták ki az úgynevezett éjszakai üzemmódot, a Night Service-t. Itt beállíthatjuk, hogy milyen időszakban kapcsoljuk le a WiFi-t. Irodai hálózat esetén például este nyolc és reggel nyolc óra között valószínűleg senkinek sem fog hiányozni, otthon pedig az éjfél és reggel hét óra közötti szüneteltetés a legtöbb esetben megfelelő beállítás lehet. Ezzel felére, illetve harmadára csökkenthetjük a WLAN energiafelhasználását.Ha optimálisan telepítettük a vezeték nélküli hálózatot és elvégeztünk rajta minden „zöld” beállítást, már csak az marad hátra, hogy meggyőződjünk róla, mennyivel kevesebb energia kell az üzemeltetéshez. Egy átlagos felhasználás esetén igen látványosan, 30–70 százalékkal csökkenthetjük az áramfogyasztást. Mindezt úgy, hogy a helyi hálózatunk felhasználói ebből semmit sem vesznek észre.
  http://img9.hvg.hu/image.aspx?id=7e6a0cbb-fe3e-455f-8c2c-d6cef1e142c0&view=4bd2eec3-08db-41df-9c0b-92b7475ac5a7

 • Valamennyi vállalat számára az egyik legfontosabb tennivaló egy az egészre irányuló zöld IT-stratégia kidolgozása. Nem lehet mindent egyszerre megtenni, ezért fontos szerepe van a tervkészítésnek. Roppant lényeges, hogy értelmes, átfogó stratégiánk és tervünk legyen arra vonatkozóan, hogy mikor, mit tegyünk a zöld IT bevezetésével kapcsolatosan. Ugyanakkor a zöld IT-nek az egész szervezetre ki kell terjednie, nem csak az informatikára. A zöld IT ugyanis nem csupán a hatékonyabb vásárlásról „szól”, hanem a folyamatok megváltoztatásáról is, valamint arról, hogyan vélekedünk az energiáról, az erőforrásokról, a hulladékról, az anyagokról és a termékekről. Ehhez a tervhez szakembereket kell alkalmaznunk, és ezzel már el is kezdődött a finanszírozások sora.

 • Az apró eredmények nem keltik fel a vásárlók, a beszállítók vagy a felső vezetés érdeklődését. Tervezzük meg a lépéseket, és gyűjtsük be az eredményeket. Legyenek kicsi sikereink, ezekre építsünk. A karbantartás és a hulladékgazdálkodás, majd az energiafelhasználás optimalizálása jó irány. Gyűjtsünk össze értelmes és releváns eredményeket, amelyek igazolják a zöld IT-vel kapcsolatos erőfeszítéseink komolyságát. Némelyik intézkedés átmenetileg növelheti a költségeket, tehát a költség egymagában nem mindig a legjobb mérőszám.

 • A zöld IT-vel kapcsolatos erőfeszítéseink teljesítményét mérnünk kell. Az eredmény nélküli ötletek sokasága nem fog minket kiemelni a tömegből. Sok vitára számíthatunk, és sok vásárló fogja megkérdőjelezni a vállalat komolyságát, tehát legyen egy jó mércénk. Pénzt megtakarítani, hatékonynak lenni, csökkenteni a költségeket – fontos szempontok, ám hosszú távon az is ugyanolyan lényeges, hogy felelősségteljesen viselkedjünk a környezettel szemben.

 • Sok vállalat nem ünnepli meg és nem kürtöli világgá a sikereit. A zöld IT-val kapcsolatos sikereinket tehát építsük bele a promóciós tevékenységbe, valamint a részvényesek és a média felé irányuló kommunikációs csatornákba. Még a viszonteladókat és a partnereket is vonjuk be a tájékoztatásba, mivel a legtöbben maguk is továbbítani fogják a sikereinket a vásárlók felé.

 • Már a közeli jövőben is az innováció lesz a fő csapásirány, tehát eldől, hogy melyek azok a legfontosabb újítások az adatok mozgatásában, a szolgáltatásokban, a tranzakciókban és a rendszerekben, amelyek az elkötelezettségünket bizonyítják a zöld IT iránt. Találjuk meg azokat az újításokat, amelyeket alkalmazni tudunk az adatok, emberek és rendszerek igazgatásában, valamint a tranzakciókban és a kommunikációban. Válasszunk mindegyik említett területre 1-3 innovációt, amelyek nyilvánvaló zöld eredményeket produkálnak a következő időszakra. Ezt követően kínáljuk fel ezeket az újításokat a szervezet többi részének, valamint a beszállítóknak és a vásárlóknak.

 • A zöld IT kiváló módszer az ügyfelek kiszolgálására, valamint a piaci részesedés növelésére. A zöld szempontok, vélhetően, hamarosan befolyásolni fogják a vásárlókat döntéseik meghozatalában A zöld IT alkalmazásával ugyanakkor megtaníthatjuk a vásárlóinkat, hogyan legyenek ők is zöldek. Osszuk meg velük a tudásunkat, növeljük a piacot, legyünk elkötelezettek a zöld IT-forradalom iránt!

 • forrás: The Top Ten Green IT Trends for 2009, Institute for Global Futures

 • A Cisco Global Cloud Index előrejelzés szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.”
  Tehát a felhő alapú adattárolás, és felhő alapú szolgáltatások növekedésének tendenciája állandó és úgy tűnik évről évre exponenciálisan nő. A kérdés viszont az, hogy mennyi fizikai helyre van szükség a virtuális felhőbe küldött adatok tárolásához. A válasz az, hogy óriásira, egyre nagyobb és nagyobbra!Ennek egyenes következménye az egyre szaporodó adatközpontok növekvő energiafüggése. Ergo: óriási potenciál rejlik a az amúgy is a zöldülés jegyében kitalált felhő „még zöldebbre festésében”, mert az olcsó(bb) energia olcsó(bb) üzemeltetést jelent. A szakértők már sulykolják: a nagy adatközpont-üzemeltető szolgáltatók a piaci erejüknél fogva kényszerítsék az alternatív, illetve megújuló energiaforrások feltárását és alkalmazását.

 • diagramm

 • TOP 12 Zöld IT Felhasználó:
  PricewaterhouseCoopers LLP
  Citigroup Inc.
  State Street Corp.
  Earth Rangers
  State of Indiana
  Allstate Insurance Co.
  George Washington University
  Pacific Gas & Electric Co.
  Union Pacific Railroad Co.
  Baker Hughes Inc.
  Northrop Grumman Corp.
  Marriott International Inc.

  TOP 12 Zöld IT Kereskedő:
  Fujitsu Ltd.
  Dell Inc.
  NetApp Inc.
  Verizon Wireless
  Intel Corp.
  Hewlett-Packard Co.
  Qualcomm Inc.
  Accenture PLC
  Terremark Worldwide Inc.
  Microsoft Corp.
  Symantec Corp.
  Affordable Internet Services Online Inc. (AISO)

{"cards":[{"_id":"38677a04a909791f8300000b","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2,"parentId":null,"content":"#Bevezetés"},{"_id":"3867802ba909791f8300000f","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"38677a04a909791f8300000b","content":"Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a fenntartható fejlődés gondolata, és ezt az IT szakemberek, vállalatok is egyre fontosabbnak érzik.\nEzen szervezetek olyan zöld szemléletű projekteket visznek véghez, mint például a videó-konferencia rendszerek kiépítése és alkalmazása, nyomtatás optimalizálása vagy az adatcentereiket olyan területekre próbálják migrálni, ahol megújuló energiákkal lehet azokat táplálni (és könnyebb a hűtésük is). Bár az IT-szektor nem tartozik a legnagyobb környezetszennyezők közé, de azért van hová zöldülnie. Becslések szerint az iparág a világ szén-dioxid-kibocsátásának 2 százalékáért felel, nagyjából ugyanannyiért, mint a légi közlekedés. Az internet maga is sok ezer tonnával járul hozzá a globális felmelegedéshez – egyetlen Google-kereséssel állítólag majdnem tíz gramm szén-dioxidot pöffentünk a légkörbe. Természetesen ezt a \"ZÖLD\" gondolkodás módot is két felé kell szednünk.\nEgyrészt vannak a gyártó cégek akik azzal tudják elősegíteni a \"zöldülést\", hogy olyan termékeket gyártanak amelyek mind a vállalatoknak , mind a kis felhasználóknak energiatakarékosabb hardvereket, szoftvereket jelentenek.\nMásrészről azon nagyvállalatok akik igen is hajlandóak pénzt áldozni arra, hogy informatikai rendszerüket környezet baráttá alakítsák át.Ez nem csak marketing fogás- hiszen mostanában trendi zöldnek lenni- De ezek a befektetések hosszútávon visszahozzák a befektetett költségeket. \nDolgozatom célja ezen elgondolások bemutatása, illetve megoldási javaslatok, akár az egyszerű otthoni felhasználónak akár a nagyvállalatoknak."},{"_id":"38679b1fa909791f83000011","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"3867802ba909791f8300000f","content":"http://img8.hvg.hu/image.aspx?id=6b8e873b-6377-4a90-b48f-2fb71dafde05&view=4bd2eec3-08db-41df-9c0b-92b7475ac5a7"},{"_id":"38677b96a909791f8300000d","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2.5,"parentId":null,"content":"#Zöld IT fogalma"},{"_id":"3867a2cbd119350ee700000a","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"38677b96a909791f8300000d","content":"A zöld IT fogalma meglehetősen összetett. Egyes megközelítések szerint magában foglalja a meglévő eszközök megfelelő karbantartását – vagyis azt, hogy azokat a lehető legjobban konzerválják -, a hulladékkibocsátás csökkentését, valamint az újrahasznosítás lehetőségeinek a kihasználását, a szennyezés szigorú ellenőrzését. Harmadik aspektusból ide sorolódik az energiahatékony működés megteremtése és az alternatív energiák lehetőség szerinti felhasználása is. Ugyancsak fontos tényező az erőforrások gazdaságos felhasználása, miként például az utazások vagy a telekommunikációs költségek csökkentése is informatikai eszközök segítségével.\n\nA Greenpeace környezetvédő szervezet által évente közzétett Green IT Leaderbord lista három aspektusból értékeli a vállalatokat, vagyis három fontos részt különít el a zöld IT-n belül. Egyrészt azokat a környezetkímélő informatikai fejlesztéseiket veszi górcső alá, amelyeket mindenki számára elérhetővé tesznek, másrészt energiafelhasználási gyakorlatukat és a napi működésükben a környezetkímélő megoldások használatát méri, harmadrészt rangsorol környezetvédelmet elősegítő politikai és közéleti tevékenységüket alapul véve. Vagyis a zöld informatika egyáltalán nem (csak) újrahasznosított gépeket jelent, sokkal inkább felelős vállalatirányítást, a vállalati kultúrának a fenntarthatóságot szem előtt tartó megváltoztatását."},{"_id":"3867a608d119350ee700000b","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"3867a2cbd119350ee700000a","content":"http://images.hvg.hu/image.aspx?id=9972061b-c20b-486b-a0ed-982d99797ffb&view=4bd2eec3-08db-41df-9c0b-92b7475ac5a7"},{"_id":"386909c552c341af5e00000c","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2.625,"parentId":null,"content":"#Zöld megoldások otthoni felhasználóknak"},{"_id":"38690ca352c341af5e00000d","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"386909c552c341af5e00000c","content":"Az okos telefonok és tabletek elterjedése révén, egyre jobban nagyfogyasztóvá növi ki magát a társadalom, nem véletlen tehát, ha egyes számítástechnikai cégek nagy hangsúlyt fektetnek ezen eszközök környezet baráttá tételéhez.\nÍme néhány meghökkentő ötlet:"},{"_id":"3869223b52c341af5e00000e","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"38690ca352c341af5e00000d","content":"A mobileszközök képernyője ma már egyre nagyobb méretű, nem ritkán szinte az egész előlapot kitölti. Praktikus ötlet egy vékony, fotovoltaikus napelemet helyezni az egyébként részben fényáteresztő LCD, vagy OLED, vagy más rendszerű kijelző mögé. A Wysips Crystal ® nevű technológia éppen ezt az ötletet hasznosítja. A 0,5 mm, vagy annál is vékonyabb réteg akár 5,8 mW előállítására is képes négyzetcentiméterenként, de ezt a gyártó szeretné 2014-re második generációs fotovoltaikus anyagok és szerves polimerek bevonásával megduplázni. A töltéshez egyaránt felhasználható nap- és mesterséges fény is. A technológia nem befolyásolja a láthatóságot, vagy a használhatóságot. A gyártó szerint a jövőben az olyan, kisebb energiafogyasztású eszközöket, mint pl. az e-könyvek soha többé nem kell majd hálózatról töltenünk. Nagyobb fogyasztású készülékek esetében az üzemidő meghosszabbítására, vagy egy segélykéréshez szükséges energia begyűjtésére lehet hasznos. Mivel a várakozások szerint a globális villamosenergia-felhasználás 10%-át a mobileszközök fogják adni, óriási jelentősége lehet a megújuló energiák bevonásának a környezetre nézve."},{"_id":"3869275652c341af5e00000f","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2,"parentId":"38690ca352c341af5e00000d","content":" Egy új találmány révén konnektor nélkül is feltölthetitek majd a mobilotokat– feltéve, hogy van a közelben egy pohár tűzforró vagy jéghideg ital.\nVeletek is előfordult már, hogy elfelejtettétek feltölteni a mobilotokat, és mire észbe kaptatok, már lemerült? Úgy tűnik, hogy ez a hétköznapi probléma néhány éven belül orvosolható lesz egy igen ötletes szerkezet segítségével, írja a szeretlekmagyarorszag.hu. Legyen az egy csésze forró kávé vagy egy pohár jeges tea, a jövőben mindkettővel 100%-osra tölthetitek a telefonotok akkumulátorát. Ahogy a képeken is látjátok, nagyon aranyos kis dokkolón dolgozik egy pennsylvániai cég. A piros oldalon meleg italokkal lép működésbe a kütyü, megfordítva pedig a kék felületre hideg üdítőket kell helyezni. Egyébként már nem ez az első különleges töltő, léteznek napenergiával működő szerkentyűk is. Ez az extra „poháralátét” azonban a hőmérséklet-különbséget használja ki, és abból fejleszt elektromos áramot – a telefonotok nagy örömére. Amit a képen láttok, az még csak egy prototípus. A vállalat 2014-ben tervezi piacra dobni a végleges változatot. A hírek szerint 150 dollár körüli áron kezdik majd forgalmazni – reméljük, mire ideér, nem drágul meg túlságosan…\nhttp://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2013/02/225.jpg"},{"_id":"38692c9652c341af5e000010","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":3,"parentId":"38690ca352c341af5e00000d","content":"Légzéssel töltődik a mobil\nJoão Paulo Lammoglia találmányának köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a „szélenergiával” működő kütyükhöz.\nAz AIRE nevet viselő eszköz tulajdonképpen egy maszk, melyet egy vezetékkel csatlakoztathatunk telefonunkhoz vagy egyéb kisebb elektromos használati tárgyunkhoz. Az arcunkra rögzíthető maszk-részben kis szélturbinákat helyeztek el, és ezek segítségével a kis szerkezet a lélegzésünkből energiát termel. Otthon vagy az irodában igazán egyszerűen szimplán csak csatlakoztatni kell a telefontöltőt egy konnektorhoz. Ám az az áram, melyet így nyerhetünk, ugyebár nem környezettudatos módon előállított. Ezen kívül nem igazán tudunk arra módot, hogy útközben töltsük fel kütyüinket, hacsak nem éppen biciklizünk. „Az AIRE-t bármilyen helyzetben használhatjuk, akár kint vagy akár bent tartózkodunk. Felhasználható alvás, sétálás, futás vagy akár könyvolvasás közben is”, meséli találmányáról Lammoglia, és ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy nem kell nagy tüdőmunka az eszköz működtetéséhez. Az AIRE nemrégiben elnyerte a RedDot Design Award-ot a 2011-es év egyik legjobb dizájn koncepciójáért.\nhttp://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2012/03/lelegzeses_akkutolto_01.jpg"},{"_id":"386931eb52c341af5e000011","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":4,"parentId":"38690ca352c341af5e00000d","content":"a Voltaic Spark nem csak alakjában táska, hanem az is; a rászerelt napelemekkel tölti a benne tárolt mobil eszközöket, amik így biztonságban és energia bőségben utaznak, íra a hardver-teszt.hu. Újabb hord táska, mely jártunkban-keltünkben a nap energiáját tárolja. Ha sokat mászkálsz a szabadban, esetleg hosszas ingázás teszi ki a mindennapjaid jelentős részét, akkor biztosan lapul a táskában néhány energiaéhes kütyü unaloműzés végett. A Voltaic most egy olyan hordozót mutatott be, mely amellett, hogy megvédi a ketyeréket a külső behatásoktól, az oldalára hegesztett napelemek még némi akkumulátor támogatásról is gondoskodnak. A Spark Tablet Case belsejében egy kivehető akkumulátor lapul, melyet vagy a négy panellel, vagy egyszerűen USB-n keresztül tölthetünk fel. Amennyiben a napenergiát választjuk, úgy azok 8 wattos összteljesítménye kb. 10 óra alatt képes ellátni ezt a feladatot. Ez a 8 W egyébként a gyártó becslése szerint úgy interpretálható, hogy egy okostelefon vagy kisebb tablet egy órányi napozása szintén úgy egy órányi videó lejátszást biztosít.Szerencsére a csatlakoztatható adapterek számával nem fukarkodtak, így lényegében bármilyen eszközt tölthetünk vele, legyen az telefon, médialejátszó, iPad vagy akár egy fényképezőgép. Az akkumulátor teljesítményéről annyit lehet tudni, hogy fullos állapotában képes teljesen feltölteni egy kimerült iPad-et. Kellemetlen, de vételára a középkategóriás tablet-ek árcédulájával vetekszik, 299 dollárt kérnek érte.\nhttp://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2012/01/voltaic-spark-solar-powered-tablet-case-0-b.jpg"},{"_id":"3869384852c341af5e000012","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":5,"parentId":"38690ca352c341af5e00000d","content":"A „miért ne?” kategóriába tartozik Omar Deutsch tervező kreálmánya, egy otthoni számítógép, amit egy növény hűt.\nKülönböző foglalatok vannak rajta a hardware-eknek, a tetején pedig egy kisebb földdel töltött csíráztató található. Csak vizet kell hozzáadni és a nedves föld segítségével elindul a hűtési folyamat. A számítógép maga is elég jól néz ki. A hardware, a memória, a GPU és a processzor is külön foglalatban van elhelyezve, ami megkönnyíti a cseréjüket, és javításukat. A beépített „veteményes” vízálló, és egy kis növény van benne, ami borostyánként öleli körül a számítógépet. A növénynek szánt víz nedvesíti a földet, és hűti a gépet. Ez a dizájn egy briliáns kombinációja a formának és a funkciónak, ráadásul tökéletes példája a biológia, és a technológia együttes használatának hasznosságára. Ha egy ilyen gép van a tulajdonunkban, ne felejtsük el megkérni a szomszédot, hogy néha öntözze meg a számítógépünket, ha elutazunk nyaralni.\nhttp://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2011/08/planter-computer-concept-by-omer-deutsch-4.jpg\n"},{"_id":"38699bb652c341af5e00001b","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1.5,"parentId":"386909c552c341af5e00000c","content":"Persze van ennél jóval kézzelfoghatóbb újítás is , ilyen például a"},{"_id":"38699de752c341af5e00001c","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"38699bb652c341af5e00001b","content":" vezeték nélküli, WiFi hálózat, amely akkor is fogyasztja az áramot, amikor egyetlen eszköz sem kapcsolódik hozzá, hiszen a rádiójeleket ilyenkor is küldi a router. Ez a felesleges pazarlás a pénztárcánkat sem kíméli, és környezetünket is „szennyezzük” a sugárzással. Aki a gépével körülnéz egy sűrűbben lakott helyszínen, megdöbbenve tapasztalhatja, hány WiFi hálózat látható a környéken. Ezek mindegyike egy-egy működő vezeték nélküli routert jelent, amelyek mindegyike, ha kell, ha nem, fogyasztja az energiát.\nÉjszakai pihenő\n\nA legtöbb otthoni és irodai hálózatot általában csak napközben, esetleg kora reggeltől késő éjszakáig használjuk. Így meglehetősen felesleges, hogy WiFi routerünk például éjjel háromkor is sugározza a jeleit.\nEzért találták ki az úgynevezett éjszakai üzemmódot, a Night Service-t. Itt beállíthatjuk, hogy milyen időszakban kapcsoljuk le a WiFi-t. Irodai hálózat esetén például este nyolc és reggel nyolc óra között valószínűleg senkinek sem fog hiányozni, otthon pedig az éjfél és reggel hét óra közötti szüneteltetés a legtöbb esetben megfelelő beállítás lehet. Ezzel felére, illetve harmadára csökkenthetjük a WLAN energiafelhasználását.Ha optimálisan telepítettük a vezeték nélküli hálózatot és elvégeztünk rajta minden „zöld” beállítást, már csak az marad hátra, hogy meggyőződjünk róla, mennyivel kevesebb energia kell az üzemeltetéshez. Egy átlagos felhasználás esetén igen látványosan, 30–70 százalékkal csökkenthetjük az áramfogyasztást. Mindezt úgy, hogy a helyi hálózatunk felhasználói ebből semmit sem vesznek észre.\nhttp://img9.hvg.hu/image.aspx?id=7e6a0cbb-fe3e-455f-8c2c-d6cef1e142c0&view=4bd2eec3-08db-41df-9c0b-92b7475ac5a7"},{"_id":"38694e2e52c341af5e000013","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2,"parentId":"386909c552c341af5e00000c","content":"Természetesen ezek a fejlesztések nem annyira körkeletűek mint például a háztartási gépeken megjelenő energiaosztályba sorolás, de a mostani zöldhullámnak köszönhetően egyes gyártók már külön ZÖLD IT-s emblémával jelölik környezetbarát termékeiket. Ilyen például a Fujitsu green it cimkéje"},{"_id":"38695a8852c341af5e000014","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"38694e2e52c341af5e000013","content":"http://www.fujitsu.com/hu/Images/green-it-580x224-banners_tcm63-30038.png"},{"_id":"38696c2252c341af5e000015","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":3,"parentId":"386909c552c341af5e00000c","content":"Illetve több számítástechnikai cikken feltűnik a szervezet logója, mely bizonyítéka a gyártó környezettudatos szellemiségének és fejlesztési terveinek.a civilszervezet is ezt a célt tűzte ki, támogatni a vásárlókat a környezeti hatásokat figyelembe vevő, tudatos értékelés, összehasonlítás és vásárlás során. Az EPEAT jelenleg asztali és hordozható számítógépek, munkaállomások és monitorok értékelését végzi szigorú kritériumai alapján, melyek az IEEE 1680 számú elektronikai termékek amerikai nyílt környezeti szabványát veszik kiindulópontnak. 51 kritériumot vizsgálnak, melyből 23-nak kötelező, további 28 között pedig szabadon válaszható a megfelelés, mely alapján bronz, ezüst vagy arany minősítést kap a termék. A 23 kötelező pont teljesítése egyenlő a bronzéremmel, a további választott plusz kritériumok felének megvalósítása az ezüst, a 75%-os arány jelenti a legnagyobb minősítést, az aranyérmet.\n\nNéhány kritérium nemcsak a regisztrált termékekre vonatkozik, hanem a gyártó működésére is kihatással van. A vállalati környezetvédelmi politikát vagy a környezetvédelmi vezetési rendszert érintő feltételek minden olyan vállalatra vonatkoznak, melyek regisztrálták valamelyik terméküket a minősítésre; évről évre kötelesek ennek megfelelni, tehát az EPEAT logója minőségbiztosítás is egyben. Az 51 megfelelési pont 8 nagyobb csoportba osztható, mindegyik csoport a fejlesztés és az életút más-más aspektusaira fókuszál.\n1.) A környezetre kártékony anyagok csökkentése illetve megszüntetése, mint például a PVC-mentes műanyagalkatrészek; ólom, kadmium, higany mellőzése az akkumulátorokban, arzénmentes képernyő, brómozott égésgátlóktól mentes ház.\n\n2.) Az anyagok kiválasztására fordított figyelem, az újrahasznosított és bioalapú műanyagok favorizálása.\n\n3.) Az elhasználódott gépek utóéletének környezetvédelmi szempontból történő biztosítása. A kötelező minimum a berendezés 65%-os újrafeldolgozhatósága, a válaszható kritérium 90%-os újrafelhasználás. A minél jobb értékek elérése érdekében a festékek és bevonatok eliminációja is fontos pont.\n\n4.) Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik az elhasználódott gépek kezelése, mely jelenleg a visszavétel biztosítására összpontosít.\n\n5.) A termék életciklusának meghosszabbítása, melyhez hozzátartozik a kötelező 3 éves garanciaszerződés és a közös eszközökkel biztosítható bővíthetőség.\n\n6.) Az energiamegőrzés egyetlen alappontja az ENERGY STAR minősítés megszerzése. A megújuló energiaforrások felhasználása egyelőre még opcionális.\n\n7.) Eltávolodva a termék közvetlen vizsgálatától a csomagolás értékelése az újrahasznosítható anyagokat részesíti előnyben. A különválaszható csomagolóanyagok, a mérgező szerek kiküszöbölése és a jól láthatóan feltüntetett nyilatkozat az újrafeldolgozhatóságról mind a minimumkövetelmény részei.\n\n8.) A már említett vállalati teljesítményt érintő csoport értékelése megadott környezetpolitikai szabványok és különböző környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó, tervező és gyártó szervezetekkel történő együttműködés alapján történik.\n\nA szervezet minősítésével ellátott termékek tehát rengeteg fontos adatot közölnek, már a bronzérmes számítástechnikai eszközök is hatékonyabb és hosszabb élettartamot nyújtanak, az ezüst- és az aranyminősítés pedig a gyártó környezetvédelmi ambícióinak és elkötelezett magatartásának ékes bizonyítéka."},{"_id":"3869713252c341af5e000016","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"38696c2252c341af5e000015","content":"http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2009/06/epeat_550x550.jpg"},{"_id":"38698dd552c341af5e00001a","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":3.5,"parentId":"386909c552c341af5e00000c","content":"Bár a felhő alapú szolgáltatások már a kis felhasználók körében is egyre közkedveltebbek, az igazi ZÖLD technológiát mégis a nagyvállalatok látják benne, ezért ezt majd inkább ott taglalom."},{"_id":"386972cd52c341af5e000017","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":4,"parentId":"386909c552c341af5e00000c","content":"Ezek alapján leszögezhetjük, hogy a környezet tudatos IT megoldások magánemberként, is legalább annyira fontosak, hiszen nem kevés energiát tudunk megspórolni ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően.\nÉs most elgondolkodhatunk, ha mi a kis háztartásunkban így tudunk takarékoskodni, akkor vajon nagyvállalati és közigazgatási szinten mennyi mindent lehetne tenni?"},{"_id":"386b021493139778c2000033","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":5,"parentId":"386909c552c341af5e00000c","content":""},{"_id":"3869b40052c341af5e00001d","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2.65625,"parentId":null,"content":"#Ki zöldül az oktatás is"},{"_id":"3869b66152c341af5e00001e","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"3869b40052c341af5e00001d","content":"Papírcsökkentés az oktatásban – Éljen az e-learning!\ndigitalis_tananyagTeret nyer a Green IT, azaz a zöld informatika a BGF gazdaságinformatikus és web-programozói képzésein, ahol elsőként vezetik majd be a Főiskola saját fejlesztésű, platformfüggetlen digitális tananyagát.\n \nTizenöt, elsősorban a gazdaságinformatikus és a web-programozó alapképzési, illetve felsőfokú (felsőoktatási) szakképzési szakokhoz kapcsolódó komplex, a Bologna-rendszerű oktatással konform digitális tananyagot dolgoz ki a Budapesti Gazdasági Főiskola egy mintegy 89 millió forint értékű TÁMOP támogatásból megvalósuló informatikai képzésfejlesztési európai uniós pályázat keretén belül – közölte az intézmény.\nA multimédiás tanulófelületek kialakításával nem csak a tan- és segédanyagokat érhetik el a BGF hallgatói saját informatikai, mobilkommunikációs eszközeiken keresztül, de a számonkérés is elektronikusan zajlik majd. A fejlesztés eredményeként jelentősen csökken a képzés papírfelhasználása, a hallgatók pedig parkokban, kávézókban, vagy akár vízparton is készülhetnek óráikra jegyzetcipelés nélkül.\nA fejlesztés eredményeként létrejövő rendszer lehetővé teszi, hogy 4 képzési modul 15 tananyagában csökkenjen a papírfelhasználás, mivel a hallgatók a képzési anyagot, a segédanyagokat, de még a számonkérést is elektronikusan kapják, illetve intézhetik. A megoldásnak köszönhetően jelentősen csökken ezeknek a képzéseknek az ökológiai lábnyoma."},{"_id":"386980c352c341af5e000018","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2.6875,"parentId":null,"content":"#Környezettudatos intézkedések nagyvállalatoknak"},{"_id":"3869c24252c341af5e000021","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":0.5,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":"2009 óta fokozott figyelem irányul a Zöld technológiákra az informatikában is. De tartsuk szem előtt, hogy a zöld IT a vállalati kultúra megváltozását is jelenti, így nem csoda, ha sokakban ellenállást vált ki. Gondoljunk azonban a végeredményre, hiszen ezeknek a vállalatoknak nem csak PR fogás lesz ez, hanem hosszútávon remekül megtérülő befektetés is.\nHogy merre is induljunk? Nézzük!"},{"_id":"3869d3cc52c341af5e000022","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"3869c24252c341af5e000021","content":"Valamennyi vállalat számára az egyik legfontosabb tennivaló egy az egészre irányuló zöld IT-stratégia kidolgozása. Nem lehet mindent egyszerre megtenni, ezért fontos szerepe van a tervkészítésnek. Roppant lényeges, hogy értelmes, átfogó stratégiánk és tervünk legyen arra vonatkozóan, hogy mikor, mit tegyünk a zöld IT bevezetésével kapcsolatosan. Ugyanakkor a zöld IT-nek az egész szervezetre ki kell terjednie, nem csak az informatikára. A zöld IT ugyanis nem csupán a hatékonyabb vásárlásról „szól”, hanem a folyamatok megváltoztatásáról is, valamint arról, hogyan vélekedünk az energiáról, az erőforrásokról, a hulladékról, az anyagokról és a termékekről. Ehhez a tervhez szakembereket kell alkalmaznunk, és ezzel már el is kezdődött a finanszírozások sora.\n"},{"_id":"3869d8a552c341af5e000023","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2,"parentId":"3869c24252c341af5e000021","content":"Az apró eredmények nem keltik fel a vásárlók, a beszállítók vagy a felső vezetés érdeklődését. Tervezzük meg a lépéseket, és gyűjtsük be az eredményeket. Legyenek kicsi sikereink, ezekre építsünk. A karbantartás és a hulladékgazdálkodás, majd az energiafelhasználás optimalizálása jó irány. Gyűjtsünk össze értelmes és releváns eredményeket, amelyek igazolják a zöld IT-vel kapcsolatos erőfeszítéseink komolyságát. Némelyik intézkedés átmenetileg növelheti a költségeket, tehát a költség egymagában nem mindig a legjobb mérőszám."},{"_id":"3869dbce52c341af5e000024","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":3,"parentId":"3869c24252c341af5e000021","content":"A zöld IT-vel kapcsolatos erőfeszítéseink teljesítményét mérnünk kell. Az eredmény nélküli ötletek sokasága nem fog minket kiemelni a tömegből. Sok vitára számíthatunk, és sok vásárló fogja megkérdőjelezni a vállalat komolyságát, tehát legyen egy jó mércénk. Pénzt megtakarítani, hatékonynak lenni, csökkenteni a költségeket – fontos szempontok, ám hosszú távon az is ugyanolyan lényeges, hogy felelősségteljesen viselkedjünk a környezettel szemben."},{"_id":"3869dd6452c341af5e000025","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":4,"parentId":"3869c24252c341af5e000021","content":"Sok vállalat nem ünnepli meg és nem kürtöli világgá a sikereit. A zöld IT-val kapcsolatos sikereinket tehát építsük bele a promóciós tevékenységbe, valamint a részvényesek és a média felé irányuló kommunikációs csatornákba. Még a viszonteladókat és a partnereket is vonjuk be a tájékoztatásba, mivel a legtöbben maguk is továbbítani fogják a sikereinket a vásárlók felé."},{"_id":"3869e07252c341af5e000026","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":5,"parentId":"3869c24252c341af5e000021","content":"Már a közeli jövőben is az innováció lesz a fő csapásirány, tehát eldől, hogy melyek azok a legfontosabb újítások az adatok mozgatásában, a szolgáltatásokban, a tranzakciókban és a rendszerekben, amelyek az elkötelezettségünket bizonyítják a zöld IT iránt. Találjuk meg azokat az újításokat, amelyeket alkalmazni tudunk az adatok, emberek és rendszerek igazgatásában, valamint a tranzakciókban és a kommunikációban. Válasszunk mindegyik említett területre 1-3 innovációt, amelyek nyilvánvaló zöld eredményeket produkálnak a következő időszakra. Ezt követően kínáljuk fel ezeket az újításokat a szervezet többi részének, valamint a beszállítóknak és a vásárlóknak.\n"},{"_id":"3869e30552c341af5e000027","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":6,"parentId":"3869c24252c341af5e000021","content":"A zöld IT kiváló módszer az ügyfelek kiszolgálására, valamint a piaci részesedés növelésére. A zöld szempontok, vélhetően, hamarosan befolyásolni fogják a vásárlókat döntéseik meghozatalában A zöld IT alkalmazásával ugyanakkor megtaníthatjuk a vásárlóinkat, hogyan legyenek ők is zöldek. Osszuk meg velük a tudásunkat, növeljük a piacot, legyünk elkötelezettek a zöld IT-forradalom iránt!"},{"_id":"3869e48d52c341af5e000028","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":7,"parentId":"3869c24252c341af5e000021","content":"forrás: The Top Ten Green IT Trends for 2009, Institute for Global Futures"},{"_id":"3869fde552c341af5e00002b","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":0.625,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":"Ez az irány, az ami felé, minden felelős gondolkodású vállalatvezetőnek el kellene mozdulnia. A cégek, vállalkozók, kezdik felismerni, hogy a környezetvédelmi célú jogszabályok nem abból a célból születnek, hogy kivédjük őket, vagy bírságot fizessünk, hanem, hogy előmozdítsák a természeti és épített környezet túl használatának csökkentését.\n\n „Egyetlen számítógép előállítása során körülbelül 1500 l vizet, 22 kg kémiai anyagot, 240 kg fosszilis tüzelőanyagot használnak fel.” A felhasznált kémia anyagok a legtöbb esetben különösen veszélyesek, mérgezőek ránk és környezetünkre nézve is.\nMivel a számítógépek által felhasznált energia jelentős részét fosszilis energiahordozók eltüzeléséből nyerjük, a CO2 kibocsátáshoz is nagymértékben hozzájárul az informatikai ágazat.\nA kitűzött környezetvédelmi célok eléréséhez a környezetvédelmi szabályozás önmagában nem elegendő. Szükség van a gazdasági szféra önkéntes vállalásaira, környezeti innovációira is."},{"_id":"386b24c393139778c2000034","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":0.65625,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":"Egyik ilyen robbanásszerűen fejlődő innováció a felhő szolgáltatás."},{"_id":"386b265293139778c2000035","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"386b24c393139778c2000034","content":"A Cisco Global Cloud Index előrejelzés szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.” \nTehát a felhő alapú adattárolás, és felhő alapú szolgáltatások növekedésének tendenciája állandó és úgy tűnik évről évre exponenciálisan nő. A kérdés viszont az, hogy mennyi fizikai helyre van szükség a virtuális felhőbe küldött adatok tárolásához. A válasz az, hogy óriásira, egyre nagyobb és nagyobbra!Ennek egyenes következménye az egyre szaporodó adatközpontok növekvő energiafüggése. Ergo: óriási potenciál rejlik a az amúgy is a zöldülés jegyében kitalált felhő „még zöldebbre festésében”, mert az olcsó(bb) energia olcsó(bb) üzemeltetést jelent. A szakértők már sulykolják: a nagy adatközpont-üzemeltető szolgáltatók a piaci erejüknél fogva kényszerítsék az alternatív, illetve megújuló energiaforrások feltárását és alkalmazását."},{"_id":"386a70fc52c341af5e00002c","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":0.6875,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":"Ezt felismerve most már számos nagyvállalat a világon elmondhatja magáról, hogy igen is foglalkozik az információ technológia környezet tudatosabbá tételével, ettől függetlenül van még min javítani.\n"},{"_id":"386a9e8c52c341af5e00002d","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"386a70fc52c341af5e00002c","content":"diagramm"},{"_id":"3869f97952c341af5e00002a","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":0.75,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":""},{"_id":"3869829352c341af5e000019","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":"A Computerworld nyílvánosságra hozta az általa 12 legzöldebbnek ítélt Szervezetnek a listáját, melyet minden évben – immáron harmadik alkalommal – indítanak és amelyen olyan Szervezetek nevei sorakoznak, amelyek tudatosan és hatékonyan csökkentik az energiaigényüket és a technológiák kiválasztásánál gondosan ügyelnek az energiahatékonyságra.\nAz első 12 helyezett összesen 100 résztvevő közül került ki és mindannyiukban közös, hogy egységesen olyan technológia megoldásokra törekszenek, hogy csökkentsék az energiafelhasználásukat."},{"_id":"3869ba4452c341af5e00001f","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"3869829352c341af5e000019","content":"TOP 12 Zöld IT Felhasználó:\nPricewaterhouseCoopers LLP\nCitigroup Inc.\nState Street Corp.\nEarth Rangers\nState of Indiana\nAllstate Insurance Co.\nGeorge Washington University\nPacific Gas & Electric Co.\nUnion Pacific Railroad Co.\nBaker Hughes Inc.\nNorthrop Grumman Corp.\nMarriott International Inc.\n\nTOP 12 Zöld IT Kereskedő:\nFujitsu Ltd.\nDell Inc.\nNetApp Inc.\nVerizon Wireless\nIntel Corp.\nHewlett-Packard Co.\nQualcomm Inc.\nAccenture PLC\nTerremark Worldwide Inc.\nMicrosoft Corp.\nSymantec Corp.\nAffordable Internet Services Online Inc. (AISO)"},{"_id":"3869bc2a52c341af5e000020","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":""},{"_id":"3869f6fc52c341af5e000029","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":3,"parentId":"386980c352c341af5e000018","content":""},{"_id":"386aa04952c341af5e00002e","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2.71875,"parentId":null,"content":"#Összegzés"},{"_id":"386aa12552c341af5e00002f","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"386aa04952c341af5e00002e","content":"A házi dolgozat keretibe sajnos nem fér bele ennek a jövőbe mutató témakörnek a teljes felülvizsgálata,már így is kicsit túlléptem a keretet, annyi azonban bizonyos, hogy ezeket a rendszereket igen is tanulmányozni kell. Kormányzati és európai uniós támogatásokat kell biztosítani mind a kutatás-fejlesztéshez, mind pedig a vállalatoknak, hogy ezt a szektort is \"zöldebbé\" tudjuk tenni."},{"_id":"386aa8ce52c341af5e000030","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2,"parentId":"386aa04952c341af5e00002e","content":"Személyes megjegyzés\nA témában való elmélyülés számos érdekes kérdést felvetett bennem, többek között azt, hogy azok a cikkek érdekes kiadványok, és a témáról szóló publikációk legtöbbje 2009- es dátumúak, elvétve találtam csak a neten 2012-es írást, ami igen csak meglepett, hiszen ennek nem egy elévülő trendnek kellene lennie. Csak a kisfogyasztóknak szánt innovációk frissek, ami a nagyvállalati ZÖLD IT -t illeti, 2011 es nél későbbi felmérés nem is tettek közzé, ami nagyon elszomorító.\nHiszen ezzel a témával foglalkozni KELL!"},{"_id":"386ab6f752c341af5e000031","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2.734375,"parentId":null,"content":"#Hivatkozások "},{"_id":"386abf6852c341af5e000032","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":1,"parentId":"386ab6f752c341af5e000031","content":"Dr. Gubán Ákos- Dr. Gubán Miklós- Dr Hua Nam Son [Informatikai témák a gazdaságban]\nHvg.hu Hálózatok ezrednyi fogyasztással [http://hvg.hu/tudomany/20100619_zold_halozat]\nHVG.hu Nem is hiszi, mennyit spórolhat a routerével! [http://hvg.hu/tudomany/20100614_zold_router_energia]\nAlternatív energiák Zöld IT [http://www.alternativenergia.hu/tag/zold-it]\nhttp://eco-mode.hu/\nZöldtér A zöld IT trendjei [http://zoldter.hu/technika/20091217_zoldit.aspx]"},{"_id":"38677c62a909791f8300000e","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":2.75,"parentId":null,"content":""},{"_id":"38677b39a909791f8300000c","treeId":"5270bdfe255af16f6c0001ba","seq":1,"position":3,"parentId":null,"content":""}],"tree":{"_id":"5270bdfe255af16f6c0001ba","name":"Zöld IT","publicUrl":"z-ld-it"}}